Hírlevél

 

Tisztelt Tagtársak!

A Német Vizsla Klub Magyarország egy sikeres és eseménydús esztendőt zárhat 2017-ben.

Az év legjelentősebb eseménye egyértelműen a szeptember 29. és október 1. között megrendezett 28. Internationale Kurzhaar Prüfung (IKP) volt, amelynek 20 év után ismét Magyarország adhatott otthont. A rendezők 205 kutya nevezését regisztrálták, amely rekordnak számít az IKP-k történetében. A munkát közel 150 bíró segítette. Nevezőként és bíróként 13 ország képviseltette magát. Magyar színekben 24 kutya indult, akik közül mindegyik sikerrel vette az akadályokat – 22 kutya első, 2 kutya pedig második díjban teljesítette az IKP-t. A végső összevetésbe három hazai tenyésztésű kutya is bekerült (Kevi-Lator Fokos, Malomközi Ilex, valamint Samuházi-Vadász Celeb), a Dr. Koncz István által vezetett Kevi-Lator Fokos végül a 3. helyen végzett, majd az összesítésben az IKP legjobb kanja lett. Az első napi küllembírálatok során a Pálinkás István által vezetett Kevi-Lator Fecske az előkelő kitűnő 3. helyezést szerezte meg (emellett az IKP legeredményesebb magyar kutyája címet is elnyerte).

A 28. IKP megrendezésével bebizonyítottuk a világnak és a bennünk kétkedőknek, hogy képesek vagyunk egy ilyen szintű rendezvény magas színvonalon történő lebonyolítására. A helyszínen kapott és a heteken át érkező visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a rendezvény egyértelmű sikernek bizonyult, amelyben a nagyszerű helyszín, a kiváló munkaterületek, a jó hangulat, és végül, de nem utolsó sorban a befektetett rengeteg szervezési munka egyaránt szerepet játszott.

A segítők és résztvevők munkáját ezúton is köszönöm.

Az IKP mellett számos hazai és nemzetközi sikert értek el Tagtársaink.

Az ez évi Speciál CAC Klubkiállításunkat 2017. május 27-én a korábban már bevált helyszínen, a ráckevei Leányvár Fogadóban rendeztük, éves taggyűlésünkkel egybekötve. A jó hangulatú rendezvényre összesen 80 kutyát neveztek; a rövidszőrű német vizslákat a Szerbiából érkezett Milan Miric, a többi fajtát pedig Dr. Balogh Zsuzsanna bírálta.

Klubgyőzteseink:
Rövidszőrű német vizsla kan
Fiatal Klubgyőztes: Azur DK Venator d’Ursus – Tulajdonos: Nagy Zoltán
Klubgyőztes: Tim Silesia – Tulajdonos: Dragomir Maglic

Rövidszőrű német vizsla szuka
Fiatal Klubgyőztes: Cita Patrik-Haus – Tulajdonos: Szemán Tamás József
Klubgyőztes: Jewel von der Wacholderheide – Tulajdonos: Szekeres Nikolett

Drótszőrű német vizsla kan
Fiatal Klubgyőztes: Szentágotai Öregfalusi Buga – Tulajdonos: Szabó László
Klubgyőztes: Bajnok-Menti Falkó – Tulajdonos: Tóth Sándor

Drótszőrű német vizsla szuka
Fiatal Klubgyőztes: Any de Genere Hunt Pazman – Tulajdonos: Pongrácz Panka
Klubgyőztes: Séi Vadász Ayka – Tulajdonos: Homlok Zsolt, Tóth Sándor

Weimari vizsla kan
Klubgyőztes: Orcitavi Cody – Tulajdonos: Kékesi Zoltán

Nagy münszterlandi vizsla szuka
Fiatal Klubgyőztes: Xenie od Nezdického potoka – Tulajdonos: Dr Papp Eszter

Kis münszterlandi vizsla kan
Fiatal Klubgyőztes: Barth z Romanova chovu – Tulajdonos: Geiger Kálmán
Klubgyőztes: Odi – Tulajdonos: Kiszel Árpád

Olasz vizsla kan
Klubgyőztes: Adelgardo della Radura – Tulajdonos : Lívia Matelloni

Olasz vizsla szuka
Fiatal Klubgyőztes: Melissa di Cascina Croce – Tulajdonos: Nagy-Kovencz Orsolya
Klubgyőztes: Aurora della Radura – Tulajdonos : Lívia Matelloni

Kedves színfoltot jelentett a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendő Gyerek-kutyapár verseny, ahol a jövő ifjú kutyásai mérhették össze tudásukat játékos formában.

Az osztrák rövidszőrű német vizsla klub fennállása 125. éve alkalmából megrendezett jubileumi klubkiállításán, amelyre összesen 134 kutyát (63 kant és 71 szukát) neveztek, a magyar kutyák szép eredményeket értek el: KeviLator Fecske (T+t: Pálinkás István) nyílt osztályban kitűnő 1. címet kapott 22 szuka közül, majd az összevetésben a kiállítás 2. legszebb szukájának választották, Jewel von der Wacholderheide (T: Andreas Schmidt, t: Szekeres Nikolett) pedig munka osztályban kitűnő 3. címet szerzett.

A Rövidszőrű Német Vizsla Világszövetség rendezvényeként számontartott Duna-Kupa nemzetközi versenyen a Klub csapata (Török Adrienn – Isegrimm KS aus dem Königswald, Oberna András – KS Kappahegyi Berkenye, Pálinkás István – KS Kevi-Lator Doktor, Vörös László – KS Tőzegparti Freya) az előkelő 3. helyezést érte el.

Az Országos Magyar Vadászkamara által újraélesztett Vizsla Főversenyt Agócs Attila nyerte Junior-Fauna V.H. Molehout kutyájával.

Európa egyik legrangosabb mindenes vizsla versenyén, a Szlovákiában rendezett “Slimak Memorialon” Vörös László – KS Tőzegparti Freya kutyájával I/C díjban a verseny 3. helyét szerezte meg.

Kenderesy Balázs Ártéri Szalonkázó Cudar kis münszterlandi kanja 4 országban teljesítette a VGP vizsgát, ezzel a valaha hazánkban élt legeredményesebb kanját tudhatja magáénak.

Olaszországban az olasz bracco italiano klub (S.A.B.I.) által szervezett II. olasz vizsla világtalálkozón (Raduno Mondiale) Nagy-Kovencz Orsolya Polcevera’s Cora kutyája a klubkiállítás legszebb bébi kutyája, magyar-angol közös tulajdonban lévő Polcevera’s Ercole „Peti” kanja pedig a kiállítás legszebb kutyája címet érte el.

Egyesületünk 2018-as évtől tagja a Nemzetközi Bracco Italiano Klubnak.

A kijevi FCI Európa Kutyakiállításon Szekeres Nikolett Jewel von der Wacholderheide szukája CAC és R.CACIB címeket, Nagy István Tagtársunk saját tenyésztésű Malomközi Gilde kutyája pedig Európagyőztes és Fajtagyőztes címeket ért el.

A Lipcsében rendezett FCI Kutya Világkiállításon Szekeres Nikolett Jewel von der Wacholderheide szukája CAC címet szerzett munka osztályban, Nagy István Tagtársunk saját tenyésztésű Malomközi Gilde kutyája Világgyőztes és Fajtagyőztes, Malomközi Gráf kutyája pedig Világgyőztes és BOS címeket ért el.

Október 21-én rendeztük meg az idei vízi-mezei CACIT versenyt Kocséron. A számunkra új helyszín adottságait az tette különlegessé, hogy a munkaterületek nagy része gyalogszerrel megközelíthető volt a versenyközpontként szolgáló vadászháztól, ezért az egész rendezvény gördülékenyen, mindenki által átláthatóan zajlott.

NVKM Vízi-Mezei CACIT Verseny eredményei:

  1. CACIT, CACT, – Junior Fauna V.H.Molehout – weimari vizsla kan – Vezette Agócs Attila
  2. Res CACIT, Rec CACT – Bajorhegyi Hamvas Remény – weimari vizsla szuka – Vezette: Bajorhegyi Tünde
  3. CACT – Ayka Patrick Haus – drótszőrű német vizsla szuka – Vezette: Fehér Zsolt

2017. november 5-én rendezte meg Klubunk első őszi Field Trial versenyét Kiszomboron, amelyen a vad meglövésre került, és a meleg vadat a kutyáknak apportírozni kellett. A 11 (4 derby és 7 nyílt osztályos) kutya részvételével megtartott rendezvényen Mestyanek Ferenc és Lubos Knapp bírált, akik értékelésükben elmondták, hogy kiváló kutyáktól kiváló munkákat láttak. Bízunk benne, hogy ezzel a hagyományt teremtettünk; a rendezvény jövőre is szerepel tervezetünkben.

NVKM Field Trial Verseny eredményei:

Derby osztály:

  1. helyezett, Derby győztes 17 pont kitűnő: Azur DK Venator d’Ursus rövidszőrű német vizsla kan – vezetője: Nagy Zoltán
  2. helyezett 16 pont kitűnő: Baccara DK Venator d’Ursus rövidszőrű német vizsla szuka -vezetője: Vörös László
  3. helyezett 15 pont nagyon jó: Polcevera’s Cora olasz vizsla szuka – vezetője: Nagy- Kovencz Orsolya

Nyílt osztály:

  1. helyezett 18 pont CACT: Gela vom Schotteriegel rövidszőrű német vizsla szuka -vezetője: Panyor Diána
  2. helyezett 17 pont resCACT: Gajgonyai Drótos Vadász Alíz drótszőrű német vizsla – vezetője: Hinkó Miklós
  3. helyezett 16 pont kitűnő: Tőzegparti Vadász Freya rövidszőrű német vizsla szuka -vezetője: Vörös László

Az egyes rendezvények részletes eredményei honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon megtekinthetők.

A 2017-es évben a Német Vizsla Klub Magyarország közel 150 kutyát vizsgáztatott.

A Klubunk iránti bizalom növekedését mi sem példázza jobban, minthogy idén az általunk regisztrált és ellenőrzött almokból összesen közel 400 kutya törzskönyvezése történt meg, amely növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest.

Egyesületünk – a MEOESZ-szel együttműködve – felkérést kapott egy FCI teljesítménybírói tanfolyam lebonyolítására, amelynek keretében 37 bírót vizsgáztattunk le.

A 2018-as évre vonatkozóan elkészítettük rendezvénytervünket. Csökkentettük a rendezvények darabszámát, viszont elképzelésünk szerint ez a szakmaiság és a színvonal emelkedésével párosul majd. Rendezvényeinkre kiemelkedő adottságú területeket és kiváló bírói gárdát szeretnénk biztosítani.

Mind a rövidszőrű, mind a drótszőrű német vizslát tenyésztő és a fajták iránt érdeklődő tagtársaink munkáját szeretnénk támogatni azzal, hogy a 2018-as évben az anyaországból érkező elismert szakemberek segítségével, az ő bírálatukkal tartunk vizsgákat. Ennek érdekében az eddigieknél még intenzívebb együttműködést kezdeményeztünk mindkét szövetség vezetőinél, akik javaslatainkat, kéréseinket pozitívan értékelték és közös munkáról biztosítottak bennünket.

Az év elejével változtatunk a diszpláziaszűrési és regisztrálási rendszerünkön is, amelyet az általános nemzetközi protokollnak is megfelelővé teszünk.

A 2018-as évben az általunk gondozott fajtákra specializált teljesítménybírói továbbképzést szervezünk.

Szeretnénk erősíteni területi képviseleteinket, munkájukkal segítve kutyásaink vizsgákra történő felkészítését.

Honlapunkon – amely folyamatosan bővül és fejlődik – egyéb információk mellett elérhető a “fedező kanok listája”. Kérem a Tisztelt tagtársakat, aki kutyáját szerepeltetni szeretné a listában, vegye fel a kapcsolatot Nagy-Kovencz Orsolyával ( info@versatilebracco.com ). A feltételek a honlapon szintén megtalálhatóak.

Ezúton is szeretnék gratulálni Tagtársainknak, Tenyésztőinknek, Vizslavezetőinknek a 2017-es év sikereihez. Köszönöm területi képviselőink munkáját, valamint a meghívásainkat elfogadó, munkájukkal az Egyesület tevékenységét segítő teljesítmény- és küllembírók közreműködését.

Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt kívánunk minden Tagtársunknak!

A Német Vizsla Klub Magyarország Elnöksége nevében sporttársi üdvözlettel:

Babiczky Attila
NVKM Elnök